lördag, februari 14, 2009

Handledarutbildning för Svenska Lottakåren

Denna helg tillbringar jag också på Älvkarleö Herrgård, fast denna gång som elev. Jag går en kurs i att bli handledare för en kurs här på herrgården. Här utbildar ju Svenska Lottakåren sina egna medlemmar i allt från organisationskunskap till krisberedskap och ledarskap.

Vi åkte upp i torsdags och jag fick en trevlig överraskning när jag klev av tåget i Stockholm för på perrongen stod Helena och skulle gå samma kurs. Vi tog en fika på Cityterminalen och klev sedan på bussen för färden upp.

Samtidgt med oss går en retorikkurs och den deltog vi i ett tag på lördagen innan vi satte igång med vår specifika utbildning. Vi fick en uppgift att fundera över lite olika begrepp: empowerment, interaktion mellan handledare, etik, pedagogiskt omhändertagande och fackkunskaper och hur de relaterar till vår roll som handledare. Det blev mycket intressanta diskutioner.

Vi pratade en del om gruppdynamik och vår roll som handledare och självklart om de administrativa uppgifter som åligger oss.

Nu på eftermiddagen har vi jobbat med att sätta ihop en kurs. En del har jobbat utifrån en kursplan som redan existerar och tittat på hur kursen kan läggas upp utifrån det innehållet, andra har gjort en helt ny kurs. Det ska bli spännande att höra redovisningarna imorgon.

Nu ska vi byta om och gå på avslutningsmiddag tillsammans med retorikern.

Inga kommentarer: