måndag, juni 29, 2009

Rookie campar

Rookiekursen på Svenska Lottakårens sommarskola har spenderat sitt första dygn i fält, dvs ute i skogen i tält med allt vad det innebär av att sätta upp förläggning. Se bild från i lördags.

Den här rapporten fick jag från tjejerna om vad de gjort i fredags och lördags:

"Fredagen den 26 juni
Morgonen började som vanligt klockan 6 med revelj. Den här morgonen gick mycket snabbare då vi hann städa alla städområden och var tidiga till visitation efter städning. Första lektionen med Sergeant Jansson om krishanteringssystemet var mycket lärorikt, efter det följdes en timme av exercis där vi blev så duktiga att Sergeant Malmgren hävdade att ”det var det vackraste jag sett” och ”jag blir sentimental” samt ”jag måste ta en stund och njuta i det här”.

Lunch gick bra även det och efter besökte vi förplägnad. Vi gick igenom näringslära och sergeant Kustberg sa att vi såg ut som om vi höll på att somna och vi kunde snabbt konstatera att vi åt för lite. Vi fick även prova på att bära vattenbehållarna fyllda med vatten och kolla på kokvagnen. Alla förplägnadstjejer var roliga, trevliga och hurtiga.

Sedan hade vi fys och innan lektionen upptäckte Banderby att Svedholm hade stukat foten dagen innan när vi grillade, något som Svedholm hade gömt. Hon fick åka till akuten och kom inte hem förens sent på kvällen med kryckor. Banderby sprang ut för att möta Svedholm som just kommit hem, utanför kasern då hon upptäckte att hon sprungit ut i nattlinne och att Svedholm inte var de enda som var utanför kasernen, utan även två vakter från P7 som regelbundet patrullrade men som just då stannat för att byta några ord med några andra lottor som stod utanför. Banderby vände illa kvickt med högrött ansikte tillbaka till logementet för att hämta tjocktröja.

Vi gladdes alla åt att Svedholm var tillbaka. Under dagen hade även Abeid fått problem med magen men lyckligtvis slutade allt gott. Nästa dag skall vi ut i fält. Det kommer nog att gå bra.

Dagelev: Jennifer Svedholm
Skribent Anneli Sara Banderby
Närvarande: Alla 11.

Lördagen den 27 juni
Reveljen går klockan 6 som vanligt och denna dag skall vi ut i fält. Kvällen innan hade vi packat ryggsäckarna lett av Banderby då alla fått ställa upp på ett led varpå hon beordrade oss att hämta en sak i taget, hålla upp och sedan packa ner. Tyvärr blev vi klara efter nio och kvällsmålet stänger nio men de som arbetade där var så snälla och gav oss dispens. Tack så hemskt mycket, by the way. Ledsen att några tog glasen istället för plastmuggarna, vi viste inte att ni diskat dem.

Denna dag skulle vi även städa toalett. Dock blev de inte godkännda i visitationen. Morgonuppställningen gick galant, kaptenen önskade oss lycka till på vårt första dygn i fält. (Banderby (dageleven) svarade med ett ”tack kapten” vilket vi sedan fick beröm för. Tydligen lät det väldigt käckt. Vid frukosten drack vi extra mycket och tänkte noga på vad sergeant Kustberg vid förplägnad hade sagt.

Sedan var vi in på logementet, hämtade packningarna och var marschfärdiga.
Så där var vi på väg 11 tjejer, Åkesson, Svedholm åkte bil på grund av foten, Wickman, Holmberg, Banderby, Wallby, Lundberg, Fredriksson, Brynolf, Abeid och Wallin.

När vi kom fram fick vi 4-5 timmar på oss att resa förläggning och allt som det innebär. Toa, mat, tällt och så vidare. Allting gick bra även där. Sedan kom lunchen. De flesta av oss upplevde detta som något jobbigt och nytt. Att elda i köket var inget problem. Däremot blev det mycket jobbigare att äta upp. Sergeanterna var över oss som hökar och såg till att vi åt tillräckligt. De ville kolla och se hur mycket vi ätit för att sedan godkänna om man var mätt. Svedholm mådde illa och vi var alla överrens om 1) det är inte något som vi käkar frivilligt på sin fritid 2) man blev knas imagen.

Middagen blev ännu jobbigare än lunchen då många upplevde att de fortfarande var mätta, trotts att det gått minst tre timmar sedan vi sist ätit.

Efter det fördes vi som samlad trupp ned till brandövningsfältet där kapten Stridsberg var redo att ta emot oss inför vår brandövning. Vi fick släcka en brand med pulversläckare helt enkelt. Sedan tog vi gruppfoton vi ett gammalt stridsfordon som använts i brandövningssyfte. Vi tog även spexfoton men det är mycket möjligt att den inte läggs upp. Man vill ju inte att Försvarsmakten sätter ett pris på våra huvuden på grund av ”reglementsbrott”.

När vi gjort det marscherade vi tillbaka till tältet och hade CBRN-kunskap med Furir Agri. Hon var även dagbefäl. Wikman fick ta på sig skyddsmasken med dräkt. Vi fick oss alla ett gott skratt. Att smyga fram var det ingen talan om, roliga gester och så vidare bjöd Wikman på. Det finns bilder på det också.

Nu är det läggdags. Fotogenlampan kastar ett mjukt ljus över tältet, Det enda som hörs är den avlägsna bilvägen och snarkningar från Holmberg.

Banderby sitter ensam och skriver bloggen i detta nu, samtidigt som hon svär över sina kängor. Endast haft dem i tre dagar och sulorna har lossnat till hälften. Men nu är det även dags för lilla mig att sova, bloggen skrevs sent för att inte bli försenad, för eran skull. Just det jag satt uppe efter tapto för er skull, så det minsta ni kan göra är ju att kommentera J. God natt på er alla!

Dagelev: Anneli Sara Banderby
Stf dagelev: Nancy Abeid
Närvarande: Alla + Sergeant Jansson (alla sovande)"

Tack Banderby för skrivandet och hoppas du fick lite sömn i alla fall. Och ha så kul i M/90 flip flop ;)

Inga kommentarer: