måndag, september 11, 2006

Kantareller och puffballs

Igår hade vi en skördedag hemma - inte planerat men det blev bra ändå.

Det började så här:
I lördags kväll var vi ner till torpet för att äta kräftor. Innan vi åt ville Olle ha hjälp av Janno att sortera skrot. Jag tänkte bränna sopor men Siv highjacka mig till svampletning. Vi hittade trattkantarell, vanlig kantarell, små röksvampar och två stora jättefina Carl Johan svampar. Det gick upp för mig under tiden vi plockade att det var jag som skulle ha svampen. Det borde jag förstås ha insett från början eftersom Siv inte äter svamp. Nåja, kräftorna var goda.

Igår åkte vi förbi rune för att kolla om mandelpotatisen han satte i sin askhög i början av sommaren givit några knölar. Det blev en hel del faktiskt, inte så stora men dock.

Hos Rune fanns också en fin puffball, eller äggsvamp som den kallas i Sverige, stor som ett strutsägg.

Så gårdagen gick åt att rensa och koka vattnet ur svampen och så gjorde jag mumsbitar av rök- och äggsvampen, rullade dem i ägg och ströbröd och stekte (ett recept från Angelas svamplärare som Siv berättade för mig) - det lev nästan som marshmallows. Carl Johan svampen strimlade vi och använde i woken till lunch.

Vi fick en laddning kräftor av Olle igår också så vi skalade dem och ska använda de och resten av svampen i en omelett idag.

Inga kommentarer: