torsdag, juni 09, 2005

Har Försvarsmakten monopol på sexuella trakasserier?

Igår friades Försvarsmakten i AD som konstaterade att inget brott mot jämställdhetslagen eller lagen om anställningsskydd skett i ett fall då en kvinnlig anställd i Kosovo valde att lämna sin anställning i förtid. Hon hade anmält Försvarsmakten för sexuella trakasserier.

Vinklingen i Rapports inslag igår kväll var att på grund av rapporter om sexuella trakasserier inom FM så är det svårt att få kvinnor att göra utlandstjänst. Och de behövs eftersom t ex våldtäkt är ett vanligt inslag under krig och kvinnor som utsätts har naturligt lättare att prata med andra kvinnor. Helt sant.

Bland annat intervjuades en läkare som jobbat på Balkan som kommenterade att kvinnor behövs för att kunna prata med kvinnor i de utsatta länderna, och hon avslutade med att säga att FM intr bryr sig om rapporterna om sexuella trakasserier.

Jag tappade hakan. Snacka om att inte ha alla fakta klart för sig. Inom FM pågår ett stort arbete med att få bort sådana incidenter. Och jag är övertygad om att andra mansdominerade arbetsplatser har precis lika mycket, om inte mer, fall. Inom FM har man åtminstone tagit tag i det hela och försöker inte skylla ifrån sig.

Vi har alla ett ansvar att se till att ingen blir trakasserad eller diskriminerad. Och naturligtvis är det viktigt att den som känner sig utsatt berättar om det.

Inga kommentarer: