måndag, september 29, 2008

Silverlera

I helgen gick jag en kurs i silverlera genom Medborgarskolan. Det finns fem steg och det här var steg ett.

Vi var nio stycken som samlades i Medborgarskolans lokaler vid kvarnen i Falköping under ledning av Anna Hansen från Göteborg.

I lördags fick vi könna på leran och göra en så kallad pärla. Inte en rund solid pärla som jag trodde utan en pärla i de här sammanhangen är ett runt rör, kan man säga. Man kan dekorera leran genom att kvala den på en mönstermatta. Sedan lade man den runt två sugrör för att få lagom hålrum och klistrade ihop fogen med silverlera-paste. Jag dekorerade sedan min pärla med små blommor.

Vi penslade också paste på löv. Det var jobbigt. Kändes som att det aldrig blev rätt tjocklek. Mellan varje varv lade vi löven på tork i en frukt- och bärtork.

Under natten brände Anna våra alster i ugn. Igår när vi fick tillbaka dem så var de alldeles vita. Vi tog stålborstar och borstade bort det och då blev de alldeles silvriga. Eftersom silverlera innehåller en så hög halt silver så svartnar de aldrig.

Vi gjorde nya smycken och lärde oss innefatta stenar. Jag han med två. Dessa fick vi sedan bränna med en handbrännare. Vi stod i ett mörkt rum för att kunna se lågan och färgen på smycket ordentligt. Smycket ska brännas i ca 800-900 grader och håller man lågan för nära så blir det för varmt. Först börjar smycket ryka då det sista vattnet försvinner och sedan brinner den några sekunder när cellulosan, som binder samman silvret i en lera, brinner upp. Sedan glöder smycket fint rött och den färgen ska hållas i tre minuter.

Otroligt kul var det. Och lätt. Ser fram emot steg 2.

Inga kommentarer: