fredag, augusti 27, 2010

Mitt första Svenska Mästerskap

Under onsdagen och torsdagen har jag tävlat i SM för AK4 skyttar. Helskoj. Vi har 13 personer från Skarabrogsgruppens HV bataljoner, varav 5 lottor, som åkte upp till Kristinehamn och Villingsberg.

Jag har aldrig tävlat i skjutning tidigare så det var jättespännande. På onsdagen var det banskytte och Janno sköt i första skjutlaget. Han och de andra som skulle skjuta tidigt gav sig iväg redan vid sju på morgonen. Vid nio åkte resten av oss. När vi kom fram möttes vi av en Janno som var väldigt ilsken.

Det visade sig att det redan var minst en timme försening beroende på att ammunitionen inte hade funnits på plats när skjutningen skulle börja. Sedan funkade inte monitorerna som de skulle så skyttarna fick alla skotten samlade på samma bild. Vi skjuter 2x5 skott på vardera 45 sekunder och 2.5 skott på vardera 15 sekunder, plus 5 provskott. De hade alltså till slut 25 markeringar på sin monitor. Det var ju omöjligt att kunna se vart skotten tog. Så Janno lämnade in en protest och fick rätt så det skjutlaget skulle få skjuta om. Men istället för att lägga det skjutlaget sist så petar de in de på skjutlag fems tid så nu blir det lite rörigt om vem som är vilket skjutlag...

Nåja. Så var det dessutom strömavbrott i Villingsberg så lunchen dök aldrig upp. Vilket cokså är helt otroligt. Ska man laga 200 portioner så tar det ju en stund, och då borde man ju rätt tidigt inse att vi klarar inte detta och aktivera plan B. Inte. Runt 15 kom de ut med smörgåsar och pålägg. Och kisoken på plats hade inget annat än godis.

I alla fall. Småningom blev det äntligen min tur att skjuta. Vi travade ut till 200 meters vallen och möttes av ett första hinder: ett vattenfyllt dike med en trall ilagd. Problemet var ju bara att den sjönk ner i vattnet när man klev på den. Vi sökte alternativ väg.

Lade oss på vallen och provade in skjutställning. Och så fick vi skjuta de första fem provskotten. Då har man så pass bra tid på sig att man kan kolla noga mellan varje skott och justera. Mina aningen högt till höger vilket gjorde att jag behövde hålla lite lågt till vänster för att träffa mitt i prick. Jag är inte van nog med att ändra på rödpunktssiktet så det vågade jag mig inte på.

Dags för första 45 sekunders serien. Det är gott om tid. Den gick bra. Även den andra. Och så 15 sekundrarna. De har inte gått så bra på träning. Jag missade lite på den första men den andra vara kanon. Hade trott att jag skulle bli nervös och skjuta bort mig men icke. Det gick strålande! 164 poäng av 200 möjliga. Stabilt. Hemvärnschefen gratulerade till bra resultat efteråt.
I slutändan så hamnade jag på 100 plats, men var bäst av alla tjejer som deltog vilket var ca 10. Nästa år ska jag vara med i den tredjedel som får pris. I år krävdes 172 poäng för det. Janno fick med sig en smörkniv i tenn hem :)

Dag två sköt vi fältskytte. Jano fick återigen mötas av oproffsighet och hans skjutlag fick rätta till felaktigheter. Min patrull skulle bli uppropad 0815, det blev snarare 0830. De skyllde på dimma. Buseen tog ut oss kanske kvart över nio. Vid inskjutningen var det kö. till slut blev det vi och mina satt bra. Prövade en knä men hade inga förhoppningar. Jag bommade allihopa.

Så iväg ut. Nu var det allvar. Lite minibussåkande och så sköt vi första stationen. Jag missbedömde avståndet och sköt över. Vi gick vidare till nästa station. Sista biten dit var genom skogen på icke-upptrampad stig. Jag tänkte det gällde att skynda sig så älgade mig fram och kommer till station två svettig och flåsande. Och så får vi sitta och vänta två timmar.

Stationen var nämligen sådan att bara fyra i taget kunde skjuta samtidigt. Så det tog lååång tid. Men när jag väl kom upp och fick skjuta så var den kul. Relativt långt håll, två olika målgrupper, sex skott i varje och allt på 30 sekunder. Tiden var inga problem. Tre skott satte jag i målgruppen som stod närmast.

Vi fortsatte nerför bergsknallen och fick efter att ha övat våra talanger som bergsget öva våra talanger som träsktroll. Sedan gick vi i stort sett på grusväg resten av tävlingen.

Knästående gick inte bra, satte två. Men de korta avstånden har jag inga problem med, tappade ett skott på tre stationer. Och så avslutades det hela med ett mål som är 50cm hög, satt på ett avstånd på över 300m och skulle skjutas i knästående. Funkade inte.

Sedan fick vi äntligen mat. Kvart över tre. Och jag åt frukost vid sju.

Men kul har vi haft allihopa. Och fått blodad tand. Nu har vi sett hur det kan gå till och vi har en målbild att träna till. Alla insåg vi att vi behövde mängdträna på långa avstånd. Nu får vi bara hoppas att vi verkligen får träna också.

Inga kommentarer: